De addertjes onder het gras bij private lease

Bent u een zelfstandige ondernemer of ondernemer die overweegt een eigen auto te leasen? Het lijkt misschien een aantrekkelijke optie, maar er zijn enkele belangrijke haken en ogen waarmee u rekening moet houden voordat u zich aan een dergelijke langetermijnovereenkomst verbindt. Voordat u een dergelijke overeenkomst aangaat, is het belangrijk om de potentiële valkuilen en uitdagingen van private autoleasing te begrijpen. In deze blogpost gaan we in op de verborgen kosten van dergelijke overeenkomsten en bespreken we alternatieve vervoersoplossingen die voor bepaalde ondernemers en kleine ondernemers beter zouden kunnen werken.

Contractbreuk is duur

Maar wat zijn de nadelen dan? Ten eerste: contractbreuk is duur. Wil je onder het contract uit omdat je persoonlijke situatie verandert, bijvoorbeeld door een echtscheiding of ontslag? Dan betaal je in veel gevallen een boete.
Bij Shortleasen kan je bij NAD Lease al na 2 maanden per dag opzeggen.

Kostbaar bij weinig én veel rijden

Bovendien is private lease bij weinig kilometers duurder dan je denkt: veel private leasecontracten gaan uit van een bepaald kilometrage per jaar, bijvoorbeeld 15.000 kilometer. Als je in de praktijk veel minder rijdt, wordt dat niet altijd met je verrekend. Maar het is óók kostbaar bij te veel gebruik: wanneer je meer kilometers maakt dan is afgesproken, brengen de leasemaatschappijen extra kosten in rekening van 11 tot 19 cent per kilometer.

Gevolgen voor je hypotheek

Private lease heeft ook gevolgen voor de hypotheek. Die zijn niet te onderschatten, ook gezien de vaak lange looptijd van een ­private leasecontract. Als je van plan bent op termijn een huis te kopen beperkt je private lease het maximum bedrag dat je voor een hypotheek kunt aanvragen. Je hebt namelijk al een financiële verplichting. En de ­verschillen zijn fors. Je kunt soms wel ­tienduizenden euro’s minder lenen.
Een Shortlease overeenkomst word niet geregisteerd bij het BKR en hierdoor drukt deze vorm van leasing niet op het bedrag wat je voor je hypotheek kunt aanvragen.